Vitalize and live your full potential
Vitalize@Work is de expert in vitaliteitsbeleid, onderzoek en implementatie
                   

Het belang van vitaliteitsprogramma's

Vitaliteit staat voor levensenergie en een bewust, gezond en gelukkig leven. Het is de fysieke, emotionele, mentale spirituele en sociale vrijheid om ons te blijven ontwikkelen en daarmee de kwaliteit van ons leven te verhogen. Vitaliteit werkt als een persoonlijke batterij. Op al deze facetten hebben we speciale vitaliteitsprogramma’s gemaakt. 

Vitale werknemers zijn essentieel voor een goede en gezonde organisatie. Vitale gelukkige medewerkers zijn productiever dan een werknemer die dit niet is. Tijdens de Coronacrisis heeft een wetenschappelijk onderzoek het volgende uitgewezen:

Mensen die thuis werken zijn vaker in beweging en tussendoor even met iets compleets anders bezig dan hun werk (even met hun handen in de tuin of wandeling met de hond etc.). Daardoor waren de thuiswerkende medewerkers ontspannender en productiever dan de medewerkers  op kantoor, die alleen lunchpauze hadden. Daarbij zaten de medewerkers op kantoor vaak 8 a 9 uur  achter hun bureau, zonder beweging en hadden zij  last van stress, rug, schouder en nekklachten of hoofd- of buikpijn. Met dit gegeven kwam er een vervolgonderzoek om, zowel de medewerkers thuis als op kantoor, 1 a 2 x per dag 15 tot 30 minuten te laten bewegen en ontspannen d.m.v. wandelcoaching, stretch-houdingen, stoelyoga, en meditatie. Al deze mensen zaten lekkerder in hun vel en waren ook productiever dan de medewerkers die constant doorwerkten en alleen lunchpauze hadden. Als organisatie is het dus van essentieel belang dat je passende vitaliteitsprogramma's aanbiedt op het werk.

De voordelen van het aanbieden van vitaliteitsprogramma's voor je medewerkers

  • Vitalere en gelukkigere medewerkers.
  • Meer levenskracht betekent een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.
  • Meer betrokkenheid en duurzaamheid.
  • Meer werkvermogen en werkplezier onder uw medewerkers.
  • Bloeiende, vitale en duurzame organisatie.

Voorkom stress en burn-out gerelateerde klachten door je medewerkers een instant boost te geven in hun werkgeluk, veerkracht en productiviteit.

Er moet niet alleen gekeken worden naar de fysieke gesteldheid van medewerkers maar zeker ook naar de mentale gezondheid van medewerkers. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uit onderzoek is gebleken dat fysieke klachten voortkomen uit psychische klachten, hoge werkdruk en langdurige stress. Dat uit zich vaak in rug-, schouder-, of nekklachten, buik- of hoofdpijn, spijsverteringsklachten, somberheid of depressie, oververmoeid en of burn-out 
Zorg er als werkgever voor dat het stressniveau op een gezond niveau blijft en biedt vitaliteitsprogramma’s aan om je medewerkers en organisatie vitaal te houden. 

Mentale en fysieke interventies zorgen voor een enorme boost in werkgeluk, veerkracht en in productiviteit.
Zorg voor de juiste soort interventies, niet alleen individuele interventies, maar ook teaminterventies en organisatorische interventies. Het herontwerpen van functies en het bevorderen van de samenwerking in en tussen teams kan de mate waarin werknemers autonomie,  competentie en sociale verbondenheid ervaren bevorderen en zodoende hun beleving van vitaliteit vergroten. Bekijk hoe je mensen kunt enthousiasmeren door samen verbindingsworkshops te doen, te bewegen, te ontwikkelen en vooral ook te ontspannen, zo zorg je ervoor dat  je gemotiveerde medewerkers behoudt.

In 5 stappen naar een succesvol vitaliteitsprogramma 


Stap 1. Kennismaking- en intakegesprek 

Inventarisatie van de knelpunten, behoefte en doelstellingen van de organisatie en de medewerkers. Bepalen van de hulpvraag;
 Wat zijn de wensen om de organisatie en medewerkers weer gemotiveerd en vitaal te krijgen? 

Stap 2. Verkennen 

Verdiepen in de organisatie en een analyse van de werkvloer. 

Stap 3. Samenstellen van het vitaliteitsprogramma

Bepalen van de inhoud van het vitaliteitsprogramma op maat en het opstellen van het communicatieplan.

Stap 4. Implementeren vitaliteitsprogramma 

Pilotfase en het integreren van het vitaliteitsprogramma over de gehele organisatie.

Stap 5. Evalueren van het vitaliteitsprogramma 

Wat gaat goed, waarin moeten we bijsturen of doorontwikkelen?

Vitalize@Work heeft de oplossing op zowel fysiek als mentaal gebied met de vitaliteitsprogramma's op maat.  Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich beter kunnen inleven in anderen, een goede balans hebben tussen in- en ontspanning, en minder moeite hebben met veeleisende situaties, om vervolgens samen met frissen energie te kunnen floreren. 

Met een vitaliteitsprogramma creëer en waarborg je duurzame inzetbaarheid. Onze vitaliteitsprogramma’s en workshops kunnen op de werkvloer, individueel of online gevolgd worden.  Lees hieronder meer over onze onderstaande diensten.VITALITEITSCOACH